Verschillen tussen mensen op twaalf aspecten

In de jaren twintig van de vorige eeuw was de psycholoog William Moulton Marston geïnteresseerd in hoe normale mensen (d.w.z. mensen zonder geestelijke storingen) zich voelden en gedroegen als reactie op hun omgeving. Wat hij hierover ontdekte staat in zijn boek 'Emotions of normal people'. Marston ontdekte dat hoe wij ons voelen en gedragen afhankelijk is van twee soorten waarnemingen

1. Waarneming van de omgeving, d.w.z. alles buiten jezelf

o   ongunstig (bijv. er zijn obstakels, uitdagingen of gevaren)
o   gunstig (bijv. er zijn mogelijkheden en kansen, het is er fijn)

2. Waarneming van het 'ik', d.w.z. de persoon zelf

o   meer invloedrijk (bijv. dit kan ik)
o   minder invloedrijk (bijv. hier heb ik hulp bij nodig)

Die verschillende waarnemingen van jezelf en jouw omgeving gebeuren meestal automatisch. En je kunt niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Ze zijn verschillend.

disc-geintergreerdDe twee voorbeelden maken dit duidelijk:

Overvol restaurant
Je komt samen met iemand anders een restaurant binnen. Alle tafels zijn bezet. Jij denkt: 'Het is mij hier te druk. Bij de bar wachten op een plaatsje wil ik niet.' De ander denkt: 'Als het hier zo vol is, zal de keuken wel goed zijn. Ik wil best even bij de bar wachten.'

Verkoopgesprek
De ene verkoper gaat op pad en weet alle bedenkingen van een potentiële klant te weerleggen. De andere verkoper gaat op pad en weet dat het product aan alle standaarden voldoet die de potentiële klant wenst.

Waar staan de letters DISC voor?

D: dominant (directief)
I: invloed (interactief)
S: stabiel (ondersteunend)
C: consciëntieus (corrigerend)

Dat ieder mens uniek is, weten we. Maar we zien het lang niet altijd als een verrijking. Het is soms knap lastig. Zeker als het niet lukt om aan iemand anders duidelijke te maken wat je nu precies bedoelt. Leer jezelf en een ander een beetje beter begrijpen met behulp van de tabel uit het document `Verschillen tussen mensen`.

Download het document “Verschillen tussen mensen” met het formulier hieronder.

    De gegevens die je achterlaat worden niet gebruikt door derden.
    Nu niet. Later ook niet.

    Voornaam (verplicht)

    Achternaam

    E-mail (verplicht)