Artikel: Rust

Wat kun je er naar verlangen dat je meer tijd zou hebben om je werk op een normale manier te doen. Niet onder die tijdsdruk werken. Zonder schuldgevoel dat je je planning (alweer) niet hebt gehaald. Niet langer jaloers op collega's die zo gestructureerd werken dat het hen wel lukt…….  Al hoewel, je kent er ook die net als jij worstelen met hun tijd.

Tijd is schaars en jouw schaarse tijd staat voortdurend onder druk. En tot jouw grote frustratie, lukt het je maar niet om hier verandering in aan te brengen. In dit bespreek ik hoe dit komt en leer je wat jij kunt doen.

#1 Onder druk werk ik beter

Je herkent het vast. Als de deadline dichterbij komt, lukt het je beter om je aandacht bij je werk te houden. Er is meer focus en concentratie. Dit fenomeen gebruiken we maar al te gemakkelijk als excuus als wij in rustiger tijden tijd verlummelen: `Onder druk presteer ik nu eenmaal beter!`

Toch klopt jouw constatering wel. Schaarste brengt focus. Dit is de focus-bonus. De prijs die je hiervoor betaalt, is dat je andere belangrijke dingen over het hoofd ziet. Noem het een tunnelvisie. We zijn zo geconcentreerd op wat uit de tunnel moet, dat we voor niets anders oog hebben. Voor een deel is dit juist nodig, maar feitelijk pleeg je roofbouw op jezelf en jouw tijd. Wat je doet is niets meer dan kunst- en vliegwerk.

Wil je meteen aan de slag en beter omgaan met jouw tijd (en die van anderen)?
Kijk dan hier.

#2 Dit gebeurt in je brein (1)

Om uit de kunst- en vliegwerk val te komen, is het handig als je jezelf beter leert begrijpen als het gaat over jouw bewuste en onbewuste gedrag. De psycholoog Ap Dijksterhuis beschrijft in zijn boekje 'Het slimme onbewuste' de verhouding tussen deze twee als volgt

bewust handelen : onbewust handelen
1 : 200.000

Los van of deze verhouding exact klopt is het overduidelijk, dat de invloed van onbewust gedrag heel groot is. Daarom is het ook zo moeilijk om dingen blijvend te veranderen. Maar het is niet onmogelijk. Ik kan je vele voorbeelden geven uit mijn praktijk.

#3 Dit gebeurt in je brein (2)

Wil je verder lezen? Download dan het hele artikel via het formulier hieronder.

    De gegevens die je achterlaat worden niet gebruikt door derden.
    Nu niet. Later ook niet.

    Voornaam (verplicht)

    Achternaam

    E-mail (verplicht)