Voor leiders

Eén man of vrouw aan de ’top’ heeft grote invloed op de hele organisatie. Toen Jim Collins na jaren van onderzoek zijn naar de vraag “waarom zijn sommige bedrijven goed en anderen geweldig?” gaf hij zichzelf en zijn mede onderzoekers de uitdrukkelijke opdracht om niet naar de leiders te kijken. Hij wilde zich niet schuldig maken aan wat hij “credit the leader” of “blame the leader” noemt. Je leest hierover in zijn boek “Good to Great. uiteindelijk kon hij er niet onderuit. Leiders zijn van grote invloed op iedere organisatie.

Ik trek al jaren op met leiders. Ik begeleid hen in veranderprocessen. Soms persoonlijk, soms samen met hun team. Sterk vereenvoudigt doen goede leiders de volgende drie dingen:

> ze bepalen de organisatie bij de bestemming
>> ze nodigen alle leden van de organisatie uit hun bijdrage te leveren aan het realiseren van de bestemming
>>> ze creëren de condities zodat iedereen ook zijn of haar bijdrage kan leveren

Zo makkelijk is. En zo moeilijk is het soms ook.

Wil je hier meer van weten? Luister dan naar de eerste twee afleveringen in de podcast serie “Voorbeeldig Leiderschap”. Wil je alle andere afleveringen ook beluisteren? Dat kan hier.


Aflevering 1 – De essentie van leiderschap. In deze aflevering de volgende onderwerpen:
(1) Wat is leiderschap?
(2) Wat is het doel van leiderschap?
(3) Hoe krijg je de mensen mee?


Aflevering 2 – Condities creëren. In deze aflevering bespreek ik welke zes dingen leiders kunnen doen zodat mensen uitgenodigd worden hun bijdrage te leveren aan het realiseren van de doelen.